Home Interviews

Rick Weijts

Rick Weijts - Eigen rijder sinds 2011

Het mooiste aan eigen rijder zijn? Dat ik de auto helemaal naar mijn zin kan maken!

Het is een regenachtige maandagmiddag en we rijden richting de zuidelijke punt van Nederland. We rijden nog net niet België in. Gelukkig is het huis van Rick niet te missen want op het erf staan twee grote metallic donkerblauwe trucks met heel groot de naam Weijts boven het raam. Het zijn een Scania S 650 en een DAF XF. Met de Scania heeft hij nog niet zo lang geleden de derde prijs gewonnen voor de mooiste truck van Nederland in de categorie losse trekkers.

Rick staat ons al op te wachten en ondanks het gure herfstweer is hij zomers gekleed. We treden zijn huis binnen en je kunt zien dat alles nog nieuw is. Het ziet er spic en span uit! Hij biedt ons een kop koffie en een appelflap aan. Niet zelf gebakken, maar wel zelf gekocht. Ondertussen vertelt hij ons trots dat hij alles zelf heeft verbouwd.

Maar waar haal je die tijd dan vandaan?

"Ik werk 's nachts en overdag ben ik regelmatig vrij. Hierdoor kan ik veel overdag doen zoals verbouwen, poetsen, ramen lappen en de was."

Maar je moet toch ook slapen?

"Ja hoor, dat doe ik af en toe tussendoor, grapt hij."

Hoewel dat Rick alleen woont en vaak van huis is, heeft hij mooi zijn eigen draai aan het interieur kunnen geven. Zo staan er in de kast een aantal schaalmodellen van zijn trucks en op de hoek van de kamer staat een grote industriële houten regenton met kristalglazen. De muur heeft hij een fris groen kleurtje gegeven. Hij zorgt ervoor dat zowel zijn huis als zijn werkplek op wielen er verzorgd uit zien.

Hoe ben je eigen rijder geworden?

"Ik ben tien jaar geleden bij mijn ouders in het bedrijf gegaan en ben dus ook al tien jaar eigen rijder. Je kunt dus zeggen dat het er met de paplepel is ingegoten. Helaas zijn mijn beide ouders nog niet zo lang overleden en nu zet ik het bedrijf voort samen met mijn zus."

Rick is erg trots op wat zijn ouders hebben neergezet en wat hij en zijn zus nu mogen voortzetten. De Scania is naast een beest op wielen ook een herdenking aan zijn vader. Achterop de trekker staat In Loving Memory Of My Dad. In de cabine heeft hij een lichtgevende vingerafdruk van zijn vader laten plaatsen. Als Rick in de nacht rijdt, licht de cabine helemaal rood op en is hij niet te missen op de weg

Hoe ziet een dag, of eigenlijk een nacht met Rick op de wagen eruit?

"Ik rijd eerst naar Hazeldonk op de grens van Nederland naar België. Daar komen de bloemen binnen vanaf de veiling. We laden de bloemen dan op volgorde van de route in de trailer en hierna rijd ik door naar Frankrijk om de bloemen te lossen bij verschillende winkels."

Dus je spreekt ook Frans?

"'Een klein beetje' grinnikt Rick, Maar ik zie verder nooit mensen hoor. Ik heb de sleutel van de winkels en kan meteen lossen."

Rijd je alleen maar bloemen?

"Nee, ik heb in totaal vijf opdrachtgevers. Gelukkig maar, want dit kwam goed van pas tijdens de coronacrisis. Het transporteren van bloemen stond stil en als je dan maar één opdrachtgever hebt, dan staat de wagen ook stil. Gelukkig hadden mijn andere opdrachtgevers werk genoeg. Zo rijd ik ook wel eens groente en fruit of stukgoed."

Lekker afwisselend!

"Zeker en dit is ook meteen hetgeen wat eigen rijder zijn zo leuk maakt. Je kunt zelf bepalen wat je gaat doen. Ik heb wel eens met lange lengtes gereden, zwaar transport met een koelwagen en een Tautliner. Je kunt alle kanten op met een eigen truck. Wat ik het mooiste vind aan eigen rijder zijn, is vooral de auto die ik helemaal naar mijn zin kan maken. Ik heb het interieur bijvoorbeeld helemaal naar mijn smaak laten maken. In loondienst kan dit meestal niet."

Je bent duidelijk een vrachtwagenchauffeur met een passie voor je truck, maar zijn er ook nadelen?

"Het werk gaat altijd door. Als ik niet op de weg zit, ben ik bezig met de boekhouding, spreek ik klanten of was ik mijn auto. Het is dan wel een mooie truck maar hij moet ook zo mooi blijven."

De boekhouding? Doe je die zelf?

"Ja, vooral mijn zus hoor. Al vind ik het maken van facturen wel leuk om te doen want dan zie ik wat er binnenkomt die week. En ik zie mijzelf uiteindelijk niet alleen als vrachtwagenchauffeur, maar ook als ondernemer dus dat hoort er ook bij."

Zou je nog eens iets anders willen doen dan dit?

"Eigenlijk niet. Misschien dat ik ooit een nieuwe loods ga bouwen om vrachten op te slaan en weer door te verkopen."

Je wilt je eigen warehouse beginnen?

"Ja maar niet zo'n hele grote hoor. Ik heb het al druk genoeg."

Je bent best actief op social media. Instagram, Facebook en zelfs Tiktok. Wil je een influencer worden?

"Haha, nee hoor dat doe ik enkel voor de lol. Ik wil daarmee niet bekend worden. Mensen herkennen mij sowieso al wel genoeg door mijn vrachtwagen. Ik wil sowieso heel benaderbaar blijven. Ik ben ook maar een gewone jongen."

Ondanks het slechte weer gaan we wat foto's maken van de trucks. Rick wisselt zijn slippers om met klompen.

Doe je de klompen uit in je truck?

"'Natuurlijk is het antwoord.' Hij springt in zijn Scania en wipt zijn klompen uit op de bovenste tree."

Ik vind het altijd zo fascinerend dat chauffeurs de klompen zo galant uit doen in het trappetje. Ik heb het wel eens geprobeerd en verzwikte mijn enkels bijna, of ze lagen meteen op de grond.

"Rick laat snel zien hoe hij dit doet. 'Je moet eigenlijk niet vooruit de auto uitstappen maar achteruit.' En voor ik weet, heeft hij zijn klompen weer aan en staat hij naast me."

Heb je naast de klompentip nog andere tips voor beginnend eigen rijders?

"Probeer je maandelijkse kosten laag te houden en begin met een goedkopere auto. Je kunt kiezen voor een gebruikte truck en financier deze met een leaseplan. Mijn eerste auto was ook een tweedehands DAF en had al een miljoen gelopen toen ik hem kocht. Nu rijdt hij ergens in Afrika maar die truck vergeet ik niet meer."

Relevante interviews

Britt Mulder - Eigen rijder sinds 2015

Britt Mulder

Lees verder

Arnoud Van Den Hoek - Eigen rijder sinds 2021

Arnoud Van Den Hoek

Lees verder

Mo Isenia - Eigen rijder sinds 2021

Mo Isenia

Lees verder