Home Interviews

Arnoud Van Den Hoek

Arnoud Van Den Hoek - Eigen rijder sinds 2021

We zijn in Kinderdijk, met een tof uitzicht op de molens, kom je hier vaak?

Af en toe, ik ben geboren in Alblasserdam en woon in Hendrik Ido Ambacht met mijn vrouw. Dat ligt hier niet ver vandaan. Kinderdijk vind ik wel een mooi stukje Nederland.

Je kunt meteen merken dat Arnoud trots is op zijn truck, voordat hij instapt legt hij een matje op de grond. Hij heeft de truck net opnieuw laten bekleden en is duidelijk zuinig op zijn materiaal. Zowel de buitenkant als de binnenkant van de vrachtauto ziet er als nieuw uit. ‘Toch is hij tweedehands!’ vertelt Arnoud.

Je hebt een grote vrachtauto, wat transporteer je daarmee?

"Ik vervoer containers en rij vanuit Rotterdam Maasvlakte door de Benelux, Duitsland en Frankrijk. In die containers kan van alles zitten; van gereedschap tot medicijnen en van makreel tot oud papier, noem het maar op. De container is verzegeld en ik kan er dus zelf niet in kijken, maar ik heb altijd documenten bij waar de producten op staan. Ik moet namelijk wel weten wat ik vervoer en wat de waarde is. Eenmaal bij de klant trekken ze de deur open en dan zie ik daadwerkelijk wat ik mee heb genomen. Ook heb ik een grote vrachtwagen nodig omdat ik een aantal nachten per week in de cabine slaap. "

Wat is het gekste wat je ooit hebt getransporteerd?

"Ik denk limonade in een tank. Deze zat niet helemaal vol en stond achter in de container te klotsen. Toen ik plotseling moest stoppen op een kruispunt voelde ik dat wel. Het was net alsof ik op een boot zat. "

Wat deed je voordat je eigen rijder werd?

"Ik werkte als vrachtwagenchauffeur in loondienst waar ik ook containers transporteerde. Helaas ging het bedrijf waar ik werkte failliet, waardoor ik een keuze moest maken: weer in loondienst of eigen rijder worden. Dat laatste was al langer een droom, dus ik besloot om er gewoon voor te gaan. Vanuit het UWV hebben ze mij toen heel goed geholpen met het opzetten van een eigen bedrijf, je kunt daar goed terecht met vragen. "

De weg naar eigen rijder worden viel me mee, ik was binnen 6 maanden van start!

Moest je een hoop regelen om eigen rijder te worden?

"Het behalen van mijn diploma transportondernemer duurde het langst, verder viel het eigenlijk wel mee. De inschrijving bij KvK was simpel en volledig online. Corona zorgde voor een paar vertragingen voor mijn diploma maar toch heb ik alles binnen zes maanden kunnen halen en kon ik van start. Ik koos deze Scania truck met specificaties die bij mijn werk passen en betaal hem met een leaseplan. Ik koos voor financial lease, waardoor de truck ook daadwerkelijk van mij is. Daar word ik echt blij van. "

Wat maakt het eigen rijder zijn zo leuk?

"De vrijheid en mijn eigen bedrijf hebben voelt echt goed. Mijn eigen naam staat op de truck en ik kan zelf de beslissingen nemen. Als ik ’s avonds een keer op tijd thuis wil zijn, dan doe ik dat gewoon. Als ik wat wil doen op vrijdagavond, dan kan dat, maar ik bent niemand iets verplicht. Daar tegenover staan wel de risico’s zoals het wegvallen van het werk. Ook ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn truck. In loondienst gooi je de deur dicht en dan is het iemand anders zijn zorg. Ik zorg zelf voor het onderhoud."

Mijn tip? Begin gewoon alvast met die examens halen.

Heb je nog tips voor startende eigen rijders?

"Heb je de droom om ooit eigen rijder te worden? Begin gewoon alvast met die examens te halen. Dat is het grootste onderdeel op de weg naar eigen rijder worden. Het zijn in totaal zes examens en die zijn vijf jaar geldig. Dus ook als je over een aantal jaar eigen rijder wil worden kan je er gewoon nu mee beginnen."

Relevante interviews

Britt Mulder - Eigen rijder sinds 2015

Britt Mulder

Lees verder

Mo Isenia - Eigen rijder sinds 2021

Mo Isenia

Lees verder

Rick Weijts - Eigen rijder sinds 2011

Rick Weijts

Lees verder